BLOGGER

BLOGGER

In mei 2019 behaalde we een rendement van liefst 13,19% maar dat was eerst wel anders….
Al jaren spaarden wij braaf voor onze toekomst. Maar hoe meer wij al sparend probeerden op te bouwen, hoe lager 
afgelopen decennia de rente werd. Sparen leverde gewoonweg niets meer op. Het begin van een zoektocht naar meer rendement was geboren!
Ga mee in ons avontuur naar een financieel betere oudedagsreserve. Als je een snel-rijk-verhaal verwacht dan ben je hier helaas niet op de juiste plek. Ben je echter op zoek naar, in onze ogen, normale en betrouwbare manieren om je spaargeld beter te laten groeien? Lees dan mee en laat je inspireren door onze keuzes.


Je gaat mee in een aantal financiële keuzes van een gezin met 2 kinderen die nog rondrennen op de basisschool. Beide volwassenen hebben een gewoon modaal inkomen. Huis en hypotheek en alles wat daarbij hoort. We zouden je buren kunnen zijn.

Hoewel er al voldoende spaargeld was, gaf het vooruitzicht op slechts een modaal bestaan de doorslag om te zoeken naar een aanvulling. Er zijn voldoende mogelijkheden om extra inkomen te genereren. De meeste daarvan nemen echter veel tijd in beslag en lijken bijna op een 2e baan. Toch niet bepaald hetgeen wij naar op zoek waren. Met een druk gezinsleven hebben we juist gezocht naar manieren van vermogensopbouw die weinig tijd kosten. En die hebben we gevonden!

Bepaal eerst reële doelstellingen die ook écht haalbaar zijn. Wil je van €1.000 spaargeld binnen 3 maanden €2.500 maken, dan adviseren we je staatsloten te kopen en daarna héél hard te duimen.

Onze eerste streven was om maandelijks €200 extra te realiseren. Dit hebben we daarna geleidelijk uitgebouwd zonder onszelf voor de gek te houden. Ga met kleine stapjes. Voordat je kon rennen heb je tenslotte ook eerst leren kruipen en lopen!

Met alléén sparen kun je amper nog rendement opbouwen. Wij wilde graag 4 pijlers om op te kunnen bouwen. Daarbij lieten we ons leiden door kennis, gevoel én gezond verstand. Dat resulteerde in een mix van deposito sparen, beleggen, crowdfunding en crowdlending (P2P lending). Voor ons bleek het een ideale combinatie met véél rendementsgroei, financiële rust en bewustwording.


Ons persoonlijke aanvalsplan

Stap 1 → Onze start was een voor de hand liggende. Het tegen het licht houden van alle gezinsuitgaven, zowel vaste als variabele lasten. Een paar avonden later hadden we maandelijks een flinke besparing gerealiseerd op alléén al de vaste lasten. Gewoon door over te stappen naar andere leveranciers of niet noodzakelijke abonnementen op te zeggen. Simpel maar effectief en voor iedereen direct uitvoerbaar!

Stap 2 → Het klinkt vreemd maar de tweede winst behaalde wij door kritisch te kijken naar onze spaarbank. Wij hebben eerst de traditionele spaarrekening bij de bekende grootmachten vervangen. Want waarom zou je daar blijven hangen? Er zijn voldoende andere spelers in de markt met betere rentepercentages.


  • Actuele gangbare spaarrente: ABN of RABO → 0,03%
  • Actuele beste spaarrente: LeasePlan Bank → 0,25%


Stap 3 → Een gedeelte van onze spaarbuffer hebben we gelukkig jaren geleden al vastgezet in spaardeposito’s. Veilig en vertrouwd bij Nederlandse banken die vallen onder het deposito garantiestelsel. De laatste jaren brengen deposito’s helaas niet veel meerwaarde ten opzichte van een normale spaarrekening. Wij hebben er zelf echter nog enkele lopen van maximaal 5,6%. Heb je het geld niet perse nodig zet het dan zeker even vast voor een bepaalde periode. Zoals je hieronder ziet kun je daarbij je rente opbrengst toch nog méér dan verdubbelen t.o.v. normaal sparen.Stap 4 → Het doen van rentedragende investeringen was onze vervolgstap. Zelf beleggen op de beurs zagen wij niet zitten. Wij hebben bewust gekozen voor beheerd beleggen via bijvoorbeeld Robeco. En dat kan meestal al vanaf €50. Let daarbij wel op de kosten. Deze kunnen nogal uiteenlopen bij diverse instanties. Beleggen doen wij zelf overigens echt specifiek voor de lange termijn. Vroeg starten is dus aan te bevelen. Onze gemiddelde rendementen bij diverse platformen liggen tussen 2% en 8%, behoudens enkele uitschieters.

Stap 5 → Voor de kortere termijn hebben wij gekozen voor investeren via crowdfunding. Vaste stelregel is dat wij altijd slechts het minimumbedrag inleggen. En dat enkel bij projecten met een looptijd van maximaal 3 a 4 jaar. Daarmee creëer je een mooie spreiding tegen een minimaal risico. De netto rendementen lopen uiteen van 3% tot liefst 19%. Afhankelijk van het platform en het risico dat je bereidt bent te lopen. Wij richten onszelf veel op bijvoorbeeld Envestio / Estateguru / October maar zeker ook op de reguliere Nederlandse platformen zoals Lendahand.

Stap 6 → Omdat wij zelf het liefst echt voldoende spreiding zien bij het investeren van ons spaargeld, hebben we wat onze laatste pijler betreft, eenduidig gekozen voor P2P Lending. In Nederland nog relatief onbekend, maar buiten de landsgrenzen erg bemind. Nederland kent zelf alleen Lender&Spender in deze categorie. Onze ervaringen met bijvoorbeeld Mintos / Grupeer / Bondora / Fastinvest zijn echter meer dan goed. Met makkelijk haalbare rendementen van 10% tot 17%.


Conclusie

Maak logische keuzes, bedenk waar je het eerst mee kunt beginnen en bouw dat langzaam verder uit. Verkoop bijvoorbeeld spullen die je toch niet meer gebruikt en weg kunnen. Benut dat geld vervolgens om je 1e investeringen te doen, want sparen met 0,03% rente heeft op dit moment gewoon geen enkele zin.

Wij hebben ons investeringsportfolio zorgvuldig opgebouwd in de laatste jaren. En zijn blij dat we een goede spreiding over deze 4 pijlers hebben kunnen realiseren! Maandelijks komt er nu een meer dan fijne aanvulling op ons inkomen binnen.
Met bovenstaand stappenplan is dit uiteindelijk voor iedere portemonnee bereikbaar. Ook wij zijn klein begonnen maar langzaam groot gegroeid. Ga daarbij overigens niet perse voor het maximale rendement. Want bedenk dat winnen uiteindelijk minder belangrijk is dan lijfsbehoud! Al is die keuze geheel aan u.

In onze maandelijkse statistiek-blog nemen wij u mee in ons avontuur over 2019. Onze meest recente investeringen zijn voor u overigens actueel te volgen via Twitter / Instagram / Facebook.


Samenstelling eigen portfolio

Wij zijn inmiddels al enkele jaren bezig. Onderstaand treft u een overzicht aan van ons persoonlijke investeringsportfolio. De actuele samenstelling is momenteel als volgt:

 

 

 

 

 

 


Deze website houden wij draaiende door een aantal affiliatie links. Weblinks waar zowel een nieuwe investeerder als wij voordeel bij hebben. U ontvangt vaak gratis startgeld of extra bonusrente door gebruik te maken van zo’n unieke link. Let op: dit voordeel krijgt u vaak niet indien u rechtstreeks naar een aanbieder gaat. Mis uw kans dus zeker niet en gebruik altijd zo’n link op het moment van registratie. Zonde als u het niet zou doen!!

volg ons
volg ons
volg ons